Ammattimainen käyttäjä on merkittävä toimija lääkinnällisten laitteiden onnistuneessa käytössä ja turvallisuudessa. Mitä ammattimaisen käyttäjän tulisi tietää lääkinnällisistä laitteista ja rooliinsa liittyvistä vaatimuksista?
Lääkinnällisten laitteiden ammattimaisen käyttäjän määritelmän alle kuuluu suuri määrä erilaisia julkisia ja yksityisiä toimijoita sekä yksilöitä. Ammattimaisia käyttäjiä ovat esimerkiksi erilaiset terveydenhuollon toimintayksiköt, veripalvelu- ja kudoslaitokset, kehitysvammaisten erityishuollon toimintayksiköt sekä terveydenhuollon ammattihenkilöt, jotka ammattia harjoittaessaan käyttävät lääkinnällistä laitetta tai luovuttavat niitä potilaan käyttöön.
Ammattimaisilla käyttäjillä on merkittävä vastuu lääkinnällisten laitteiden turvallisesta käytöstä potilasturvallisuuden varmistamiseksi sekä esimerkiksi käytettävien laitteiden ylläpidosta, henkilöstön koulutuksesta ja vaatimustenmukaisista hankinnoista. Ammattimaisella käyttäjällä tulee myös olla nimetty ammattimaisen käyttäjän vastuuhenkilö, joka tuntee terveydenhuollon laitteita koskevan säätelyn.
Tämä Roolini ammattimaisena käyttäjänä -verkkokoulutus tarjoaa tietoa ammattimaisten käyttäjien vaatimustenmukaisen ja vaikuttavan toiminnan kannalta oleellisista aiheista lääkinnällisiin laitteisiin liittyen. Koulutus antaa eväitä ammattimaisen käyttäjän roolin haltuunottoon.
Ilmoittautumiseen
Koulutuksen käytyäsi
- Tunnet ammattimaiselle käyttäjälle lainsäädännössä asetetut vaatimukset
- Tiedät, mitä ammattimaisen käyttäjän vastuuhenkilön toimenkuvaan kuuluu ja mitkä ovat vastuuhenkilön nimeämiseen ja vastuisiin liittyvät velvoitteet
- Olet perehtynyt ammattimaiselle käyttäjälle olennaisiin aihepiireihin lääkinnällisiin laitteisiin liittyen, kuten vaaratilanteista ilmoittamiseen ja seurantajärjestelmään
- Olet saanut tietoa toiminnan ja turvallisuuden kehittämisen tueksi omassa ammattimaisen käyttäjän organisaatiossasi
Kenelle koulutus on suunnattu
Koulutus on suunnattu ammattimaisen käyttäjän roolissa toimiville organisaatioille ja yksilöille, esimerkiksi:
- terveydenhuollon toimintayksiköt, veripalvelu- ja kudoslaitokset, hammashoitolat, hoivakodit, kehitysvammaisten erityishuollon toimintayksiköt sekä asiasta kiinnostuneet terveydenhuollon ammattihenkilöt
Koulutus soveltuu erityisesti ammattimaisten käyttäjien vastuuhenkilöille sekä asiantuntijoille, joiden työtehtäviin lääkinnälliset laitteet liittyvät läheisesti ja jotka ovat mukana kehittämässä niihin liittyviä toimintaperiaatteita.
Koulutuksen sisältö
Tarkempi koulutussisältö päivittyy tälle sivulle.